SUZİ AMADO AKADEMİ
Herkese Açık Atölyeler
Mindfulness
Kendini düzenli olarak ziyaret ediyor musun? Mevlana.
Mindfulness kişinin anbean deneyiminin farkında olma halidir. Kişi, deneyimine yargılamadan ve içten bir merakla yaklaşır. Zor bir deneyim yaşıyorsa kendine şefkat gösterir. Mindfulness, kabul odaklı bir deneyimdir. Olanı olduğu gibi kabul edince olan dönüşecek alan bulur. Kişi, deneyimini olduğu gibi kabul eder, iç dünyasında ve çevresinde olanları gözlemler. Gözlemlerken deneyimle arasında bir mesafe oluşur. İşte bu mesafe kişinin deneyime reaksiyon göstermek yerine yanıt verebilmesini mümkün kılan alandır. Aynı mesafe, kişiye dikkatini neye vereceği konusunda bir seçim fırsatı verir. Bu atölyede, mindful varoluşun özelliklerinin üzerinden geçtikten sonra meditasyon yapmayı ve günlük hayata yayılmış mindfulness uygulamalarını öğreneceğiz. Davet kendimizi ziyaret etmeye, iç dünyamızda merak ettiğimiz ve bizi heyecanlandıran bir şehirde gezer gibi gezmeye…
İç Huzur Odaklı Zaman Yönetimi
Hayata yetişmekte zorlanıyor musun? Hep bir şeyleri erteliyor musun? Zamanla ilişkini daha huzurlu bir hale getirmek ister misin? Bu atölyede zamanımızı ve dikkatimizi nasıl daha iyi kullanabileceğimiz üzerine konuşacağız.
Değineceğimiz konuların bazıları:
- Nasıl liste yapabiliriz?
- İşleri nasıl önceliklendiririz?
- Neden erteliyoruz? Nasıl ertelemeyebiliriz?
- Pomodoro Tekniği
- Mindfulness Meditasyonu
Katılımcılar, atölye sonunda işleri nasıl listeyebileceklerini ve önceliklendireceklerini, Pomodoro Tekniği’ni ve meditasyon yapmayı öğrenecekler.
Atölye esnasında kameraların açık olması gereklidir.
Duygusal İlk Yardım
Düştüğümüzde ve dizimiz kanadığında ne yapmamız gerektiğini biliyoruz. Yıllardır biliyoruz, çünkü küçük yaşlarımızda öğrendik ama bir çok zaman kalbimiz kırıldığında, başarısız olduğumuzda, kaygılandığımızda ya da zor bir hayat deneyimi ile karşılaştığımızda aslında ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bu atölye, tam da bunun için tasarlandı. Bu tür durumlara nasıl yaklaşırsak kendi iyi oluşumuzu destekleriz ve iç dünyamızda büyümelerini ve kontrolden çıkmalarını engelleriz? Davet duygusal ilk yardım pratiklerini öğrenmeye…
Duygusal İlk Yardım, kişinin zor bir hayat deneyimi ile karşılaştığında kendine ve çevresindekilere uygulayabileceği bir beceri setidir. 3 temel bileşeni kendine iyi bakmak, empati ve mindfulness’tır. Bu atölyede, bunların üzerinden geçtikten sonra başarısızlık, reddedilme, utanç, kaygı gibi durumlara nasıl yaklaşabileceğimiz üzerine konuşacağız.
Atölye esnasında kameraların açık olması gereklidir.
Ruhunun Bağışıklık Sistemini Güçlendir!
Hayatımızın gidişatını üç şey belirler:
1. Hayatın zorluklarını nasıl karşıladığımız
2. Kırılganlıklarımızı nasıl koruduğumuz
3. Kaynaklarımızı nasıl arttırdığımız.
Psikolojik esneklik (resilience) kişinin zor hayat deneyimlerinden daha güçlü ve daha parlak çıkma becerisi ve potansiyelidir. Psikolojik esnekliği yüksek kişiler hayatta karşılaştıkları zorluklarla yaratıcı bir şekilde baş ederler. Bu beceri tüm insanlarda doğuştan vardır ve hayatın her döneminde hatırlanabilir ve geliştirilebilir.
Bu atölyede psikolojik esnekliğimizi geliştirmek için bir takım araçlar öğreneceğiz. Öğreneceğimiz pratikler: Şükran pratiği, özşefkat pratikleri, HEAL pratiği ve içsel sığınak pratiği.
Atölye esnasında kameraların açık olması gereklidir.
Ben Nasıl Dönüşürüm
Terapi bir tanık ve destek olma sürecidir. Terapistler destek verdikleri kişiyi dinlerken ve ona destek olurken bir teorik altyapı ile de çalışırlar. Bir ya da iki terapi yaklaşımında uzmanlaşırlar ve pratiklerini bu yaklaşım üzerine kurarlar. Elbette zaman içinde farklı yaklaşımlarda da eğitim alabilir ve onların tekniklerinden ya da fikirlerinden faydalanabilirler ama bir terapistin temel aldığı bir yaklaşımının olması önemli ve değerlidir. İnsanlar terapist seçerken birçok zaman gittikleri kişinin altyapısını bilmezler. Bu seminer serisinde, sık kullanılan yaklaşımların üzerinden geçiyoruz. Eğer psikoloji ile ilgileniyorsanız bu teorileri biraz daha derinlemesine incelemek hoşunuza gidebilir. Cevap arayacağımız sorulardan bazıları:
-
Freud, Jung, Adler, Rogers, Perls, Beck gibi isimler birini dinlerken hangi teorinin içine yerleştiriyor?
-
Ve daha yeni yaklaşımlarda (öyküsel terapi, insan merkezli sanat terapisi, kabul ve kararlılık terapisi) bakış açısı ne?
-
Terapi süreçleri tüm bu yaklaşımlarda nasıl ilerliyor?
-
Terapiden ve terapistten ne bekleyebilirsiniz?
Seminerlere tek oturum için katılabilir ya da birkaç seminere kayıt olabilirsiniz.
Her seminerin sonunda o yaklaşım (psikoloji dilinde ekol) ile ilgili temel kavramlarla tanışacaksınız ve kendinize dair farkındalığınız artacak.
Üzerinden geçeceğimiz yaklaşımlar:
-
Psikoanalitik Terapi (odak Freud)
-
Analitik Terapi (odak Jung)
-
Adleryan Terapi
-
Varoluşcu Terapi ve Logoterapi
-
İnsan Merkezli Terapi
-
Gestalt Terapi
-
Bilişsel Davranışçı Terapi ve ACT
-
Sanat Terapisi
-
Öyküsel Terapi
Çocuklar için Mindfulness
Çocuklar için Mindfulness
“Mindfulness kendimizle ve deneyimimizle arkadaş olmanın bir yoludur.”
Jon Kabbat Zinn
Mindfulness pratikleri çocuklar için bir hediye.
Farklı yaş gruplarını mindfulness ile tanıştırmak ve hayatlarına mindfulness katmalarını desteklemek için dersler, atölyeler ve programlar tasarlıyorum.
Çalışmalarımın büyük bir kısmı ebeveynler ve öğretmenler için.
Eğer kurumunuzda bu konu ile ilgili eğitim ya da danışmanlık almak isterseniz ya da çocuklarla (veya gençlerle) mindfulness grupları yapmamı isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
Ebeveynler için düzenli atölyeler açıyorum. Birebir danışmanlık almak veya kendi oluşturduğunuz grupla atölye almak için de iletişime geçebilirsiniz.
Yaratıcılık
İlhamı Yaratıcılığa Dönüştür!
Kitap Yazmak
“Soru: Yaratıcılık nedir?
Yanıt: İnsan ile ilhamın gizemleri arasındaki ilişki.”
Elizabeth Gilbert
Yaratıcılığını kullanarak bir şeyler üretmek ister misin?
Mesela kitap yazmak, bir şeyler tasarlamak, oyun yazmak…
Bu atölyede hem yaratıcılığımızla nasıl temas edebileceğimizi hem de eğer zamanın bir yerinde yaratıcılığımız yaralandıysa ve ortaya çıkmaya ürküyorsa onu nasıl iyileştirebileceğimizi konuşacağız.
Üzerinden geçeceğimiz konuların bazıları
İlham… Fikirler nasıl gelir?
Harekete geçmek için öneriler?
Yaratıcılığı açan ve destekleyen alanlar
Başlamak… Sonra bitirene kadar devam etmek 🙂
Benim kendi yaratıcı pratiğim kitap yazmak olduğu için örnekler daha çok kurgu dışı kitap ve çocuk kitabı yazmak üzerine olacak. Ben editör ya da yazı eğitmeni değilim, yani bu atölyede “Kitap nasıl yazılır?” sorusunun yanıtı yok. Bu yaratıcı bir şeyler yapmak ve onları ürüne çevirmek istiyorsan ilham, motivasyon ve cesaret bulman için tasarlanmış bir atölye :).
Beklerim :)
Atölye kontenjanımız dolmuştur.
26 Şubat 2025
20.00 - 21.15
Kitap Kulübü
Suzi'nin Kitap Kulübü
Kitap kulübünde her ay bir kitap üzerine beraber düşünmek, hissetmek ve paylaşmak için ZOOM’da bir araya geliyoruz.
Yaz boyunca kitap kulübüne ara veriyoruz.
Bir sonraki buluşmamız Ekim ayında olacak. Önümüzdeki bir kaç kitap kulübü buluşmasında genişletilmiş dördüncü baskısı İgloo yayınlarından yeni çıkan Ruhuna Pansuman üzerine konuşacağız. Duygusal ilk yardım ve bizim için anlamı üzerine sohbet edeceğiz.
Kitap kulübü için dileğim ve niyetim empati, şefkat, mindfulness ve yaratıcılık konuları ile ilgilenen bir topluluk yaratmak. Katılmak için suzi@suziamado.art'a e-posta atabilirsiniz.